Hermánszeg Község Önkormányzata

Közös utak a mozgássérültek érdekében

Megvalósult a a HURO/0802/059_AF azonosítószámú "Közös utak a mozgássérültek érdekében" c. projekt.

2012. december 20-án Hermánszegen zárórendezvényt tartottak a programban részt vevő partnerek és meghívott vendégei a HURO/0802/059_AF azonosítószámú „Közös utak a mozgássérültek érdekében” c. projekt keretében. A projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), valamint Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával.

Az átadó ünnepség keretében hivatalosan is átadásra került a Csegöld-Hermánszeg összekötő útszakasz mintegy 800 m hosszúságban, a holt Szamos partján található parkoló és feltáró út és mintegy 1200 m kerékpárút-sétány.

Projektben együttműködő partnerek:

  • Hermánszeg Község Önkormányzat
  • Szatmárnémeti Testi Hátrányos Helyzetűek Egyesülete
  • SZATMÁRIKUM HÁZAI Közhasznú Értékmegőrző és Fejlesztő Egyesület
  • INTERACTION 2050 Egyesület
  • Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Közös utak a mozgássérültek érdekében c. projekt nyitórendezvénye

2011. november 30-án Hermánszegen nyitórendezvényt tartottak a programban részt vevő partnerek és meghívott vendégei a HURO/0802/059_AF azonosítószámú „Közös utak a mozgássérültek érdekében” c. projekt keretében.

A projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), valamint Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával.
A projekt alapja egy, a határon átnyúló régi kapcsolat, ami a Szatmárnémeti Testi Hátrányos Helyzetűek Egyesületének tagjai és a Szamos holtág mellett fekvő Hermánszeg között alakult ki. Hermánszeg egy kb. 400 fős zsáktelepülés a Szamos partján gyönyörű holtágakkal övezve. A holtágak környezete sajnos a horgászturizmus igényeinek nem felel meg. Főleg a mozgássérült vendégek helyi közlekedési lehetőségeit kellene javítani. Mivel Romániában a határ közelében ilyen lehetőség kialakítására nincs lehetőség, komoly esélyt jelentene úgy a helyieknek, mint a helyet szerető mozgássérült horgászoknak. Ugyanakkor Csegöld irányába, egy kb. 1 km hosszú útszakasznak a megépítésével, sokkal közelebb kerül a település a szatmári vidék hajdan volt központjához: Szatmárnémetihez. A tó körül kialakításra kerülnek kerekes kocsival használható útszakaszok, valamint egy tanösvény, ami bemutatja a horgászparadicsom ékességeit.

Projektben együttműködő partnerek

  • Hermánszeg Község Önkormányzat, mint vezető partner a projektben tervezett beruházások tulajdonosa és fő haszonélvezője
  • Szatmárnémeti Testi Hátrányos Helyzetűek Egyesülete
  • Szatmárikum Házai Közhasznú Értékmegőrző és Fejlesztő Egyesület
  • INTERACTION 2050 Egyesület
  • Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

A projekt célja a két ország összekapcsolása a megépített kerékpárutak segítségével. Megépül egy út, mely összekapcsolja az árvízvédelmi töltések mellett lévő városok, falvak közlekedési hálózatát.

A kiépülő utak lehetőséget adnak a vidéknek, hogy bemutassa szépségeit a térségbe látogató csoportoknak. A projekt hatásaként újraéled a kapcsolat a romániai és a magyarországi falvak között. A sétány (kerékpárút) egy a határt több helyen átmetsző turisztikai hálózat részévé válik, mely hozzájárul majd a határ légiesítéséhez, a határ két oldalán élők közvetlen kapcsolatainak kialakításához, lehetőséget teremt ugyanakkor a horgászhelyek megközelítéséhez is. A kiépítésre kerülő útszakaszok lehetőséget biztosítanak a kerekesszéken közlekedőknek, a babakocsival sétáló anyukáknak a szabadtéri programokhoz.


Az oldalon található tartalom Hermánszeg Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign